Aralıklı Oruç (İntermittent Fasting) Diyeti

Aralıklı açlık diyetleri, belirli bir süre boyunca yiyecek ve içecek tüketiminin sınırlandırıldığı beslenme yöntemleridir. Bu diyetlerin çeşitleri arasında alternatif gün orucu, modifiye oruç diyetleri, zaman kısıtlı beslenme ve Ramazan orucu gibi farklı yöntemler bulunmaktadır.

Zaman kısıtlı beslenmede, besin alımı belirli zaman aralıkları içinde gerçekleşir ve besin kalitesi veya miktarı değiştirilmez. Hayvan ve insan çalışmaları, zaman kısıtlı beslenmenin vücut ağırlığını azaltabileceğini, plazma lipitleri, açlık glukozu, insülin seviyeleri, insülin duyarlılığı ve bazı enflamatuar sitokinler gibi metabolik risk faktörlerini iyileştirebileceğini düşündürmektedir. Ancak, vücut ağırlığı üzerindeki etkisi çalışmalar arasında farklılık göstermektedir ve bu etkilerin metabolik hastalık riskine olan etkisi henüz net değildir.

Ramazan orucunun vücut ağırlığı üzerinde bir etkisi olmayabilir, ancak ağırlık kaybına yol açabilir. Ancak, ağırlık kaybının Ramazan ayının ardından geri kazanıldığı bildirilmiştir. Ramazan orucunun HDL kolesterol, LDL kolesterol, trigliserit ve açlık glukoz seviyeleri üzerindeki etkileri değişkenlik göstermektedir.

Aralıklı açlık diyetleri üzerine yapılan birçok çalışma, bu diyetlerin ağırlık kaybı, vücut kompozisyonu, kardiyovasküler belirteçler ve yaşlanma üzerinde olumlu etkileri olabileceğini göstermektedir. Ancak, hangi aralıklı açlık diyetinin en etkili olduğu ve uzun vadeli başarılı kilo vermede güvenilir bir yöntem olup olmadığı konusunda daha fazla araştırma gerekmektedir.

Scroll to Top